باور چیست و چه اهمیتی دارد ؟! اهمیت حیاتی باورها در زندگی
باور چیست و چه اهمیتی دارد : نگاهی منطقی به نقش باور ها
برای اینکه بدانیم باور چیست و چه اهمیتی دارد کافی است نگاهی گذرا به زندگیمان بیندازیم. همهی ما باورهای بسیار زیادی در مورد بسیاری مسائل داریم. باورهایی در مورد خودمان، کارهایی که قادر به انجامشان هستیم، و اینکه لایق چه چیزهایی هستیم!
ما باورهایی در مورد دیگران داریم و اینکه آیا میتوانیم به آنها اعتماد کنیم یا نه.
همه ما باورهایی عمومی در مورد جهان داریم؛ مثلا اینکه در موقعیتهای مختلف انتظار چه اتفاقی را میتوانیم داشته باشیم.
به همین ترتیب باورهایی در مورد رویدادهای خاص داریم، مثلا قرار صبح روز شنبه با یک مُراجع مهم، تعطیلات بعدیمان، و اولین باری که عاشق میشویم.
همچنین ما باورهایی در مورد کائنات بیانتها و جایی که ما در آن هستیم، داریم.
تمامی این باورها روش زندگی ما و تصمیماتی که میگیریم را تحت تاثیر قرار میدهند. همچنین شواهد قدرتمندی وجود دارند که نشان میدهند باورهای ما بسیار قدرتمند هستند و آنها باعث رقم خوردن اتفاقات در جهان اطراف ما میشوند.
بگذارید با چند تا مثال تاثیر باورها را بر دنیایمان بررسی کنیم. فکر میکنم از دیدن مقدار نفوذ باورها بر هر آنچه که تجربه اش میکنید تعجب خواهید کرد!
یک مثال واقعی
باور ها و عادت ها بنیان زندگی ما را شکل می دهند. بارزترین تاثیری که باورها بر زندگی ما دارند را میتوانیم در تصمیماتی که میگیریم ببینیم.
فرض کنیم دو شرکت متفاوت میخواهند شما را استخدام کنند. اولی شرکتیست که در نزدیکی شماست و حقوق ماهانه اش ۴۰ درصد بیشتر از آن چیزیست که الان میگیرید. دومی شرکتیست در یک استان دیگر و حقوقی سه برابر آنچه که اکنون میگیرید پیشنهاد میدهد.
وقتی میخواهیم چنین تصمیماتی بگیریم غالبا با توجه به عواملی که باور داریم مهم هستند، جنبههای مختلف گزینههایمان را میسنجیم.
برای مثال، آیا ما واقعا اهمیت میدهیم که موقع شنیدن این پیشنهادها چه لباسی بر تن داشتیم و بر اساس آن لباسها تصمیم بگیریم؟ احتمالا نه! اما عواملی مثل محل شرکت، حقوقی که میدهند، و شانس ما برای پذیرش را غالبا باور کردهایم که مهم هستند. بنابراین ما آنها را در تصمیم گیریمان لحاظ میکنیم.
اگر ما باور داشته باشیم که یکی از عوامل مهم، شخصیت همکاران ما در محیط کار است، و یا حالت چینش ستارههای آسمان در اولین روز کاری، تصمیم گیریمان را بر آن اساس انجام خواهیم داد.
اگر شما مثل اکثر افراد هستید ممکن است باور داشته باشید که بیشتر از آنچه اکنون حقوق میگیرید ارزش دارید، اما سه برابر این حقوق هم کمی زیاد است… این طرز فکر شاید شما را از چنین پیشنهادی نیز دور نگه دارد! شاید با خود فکر کنید: “حتما یک اشکالی دارد که حقوقش انقدر است!”
باور های شما تعیین میکنند که در موقعیتهای جدید میتوانید موفق شوید یا نه.
اگر شما فکر میکنید در صورتی که دور از خانواده و دوستان باشید شکست میخورید، احتمال اینکه به شرکتی که در استان دیگر بود بروید کمتر است، و احتمالا در همان استان خودتان میمانید. و اگر باور دارید که در موقعیتهای چالش زا موفق هستید (اگر باور دارید که میتوانید بعد از مهاجرت هم موفق شوید)، خب این یک موضوع کاملا متفاوت است.
فرض کنیم قرار است وارد یک گروه جدید شوید. در این صورت:
- آیا باورتان این است که آنجا پذیرفته خواهید شد یا رد خواهید شد؟
- آیا باورتان این است که پیدا کردن دوستان جدید راحت است، یا باور دارید که دوستان واقعی خیلی سخت پیدا میشوند؟
اکثر ما از این باورهایمان آگاهی نداریم، با این حال به تمام احساساتی که آنها از ناخودآگاهمان تولید میکنند، واکنش نشان میدهیم!
بسیاری از همین باورها در جاهای دیگر زندگیمان نیز تاثیر میگذارند. مثلا باورهای ما در مورد دوستان، میتواند روی روابط عاشقانه ما نیز تاثیر بگذارد. اگر شما باور داشته باشید که دوستان واقعی خیلی سخت پیدا می شوند، دیدگاه شما به یک رابطهی عاشقانه متفاوت از کسی خواهد بود که باور دارد دوستان به سادگی پیدا می شوند. کسی که باور دارد عاشقهای واقعی به هم نمی رسند، ممکن است یک رابطه ی عاشقانه ی لذت بخش را قطع کند چون باور دارد این رابطه از هم خواهد پاشید و بهتر است زودتر آنرا تمام کند تا به خود یا معشوقش آسیب بیشتری وارد نکند!
بیشتر ما باورهایی در مورد ” حد طبیعی بودن ” داریم! اگر رویای چیزی را داریم و از قضا به آن و حتی بیشتر از آن برسیم، در مورد آن شک میکنیم و دنبال مشکلاتی که “باید” باشند میگردیم چرا که این فراتر از آن حد طبیعی ای است که ما باور داریم.
پیچیده است، نه؟ خب، درواقع همینطور است! در پس هر اتفاقی که در زندگیتان میافتد، باوری قوی وجود دارد.
تا اینجای مقاله ی « باور چیست و چه اهمیتی دارد » دیدیم که باورهای ما در جنبههای مختلف زندگیمان چه نقشی در تصمیم گیریهایمان ایفا میکنند. اگر ما از تصمیماتی که در زندگیمان گرفته باشیم خوشحال هستیم، بنابراین از باورهایی که در پشت آن تصمیمها هستند نیز راضی خواهیم بود.
اما اگر تصمیمات ما باعث شده اند که پلهایی را بشکنیم یا فرصتهایی را از دست بدهیم، وقتش است که یک سری باورهای بهتری را جایگزین کنیم…
دیدگاهتان را بنویسید