علم خواب
خواب یکی از عجیبترین فعالیتهایی است که هر روز در حال انجامش هستیم. یک فرد بزرگسال به طور میانگین ۳۶ درصد از عمرش را در خواب بسر میبرد. در یک سوم از عمرمان بر روی کرهی زمین از حالت فعال بودن، اندیشیدن و چالاکی رها میشویم و به خواب میرویم.
اما در واقع خواب چیست؟ چرا برای جسم و ذهن ما خیلی مهم و حیاتی است؟ زمانی که بیدار هستیم چطور زندگی ما را تحت تاثیر قرار میدهد؟
هدف از خوابیدن
خوابیدن چندین هدف را که برای جسم و ذهن ما ضروری هستند، تامین میکند. پس اجازه دهید برخی از موارد مهم را ذکر کنیم.
اولین هدف از خوابیدن تجدید قوا کردن است.
هر روز مغز ما در حال انجام فعالیتهای معمول سیستم عصبی، مقداری سوخت و ساز انباشته شده در خود دارد. درست است که این موضوع کاملا عادی است، با این حال زمانی که این انباشتگی بیش از حد معمول شود، ممکن است منجر به بیماریهایی نظیر آلزایمر که مربوط به سیستم عصبی هستند شود.
بسیارخب، چگونه میتوانیم از هدر رفت سوخت و ساز رها شویم؟
تحقیقات اخیر نشان میدهد که خوابیدن هر شب نقش بسیار حیاتی در پاکسازی مغز ایفا میکند. اگر چه این سمزدایی در طول ساعات بیداری هم میتواند اتفاق بیفتد، اما محققین دریافتند که این عملکرد در حالت خواب دو برابر سریعتر از ساعات بیداری انجام میشود. روند انجام این فرآیند نسبتا قابل توجه است:
در هنگام خواب، سلولهای مغز به اندازهی ۶۰ درصد منقبض میشوند تا به سیستم پاکسازی مغز این فرصت را بدهند که چیزهای اضافی را دفع کند. نتیجه؟ مغز شما در حین خواب به حالت اولیه برمیگردد، و شما با نیرویی تازه و ذهنی پاکسازی شده بیدار میشوید!
هدف دوم از خوابیدن، تثبیت حافظه است.
خواب برای تثبیت حافظه بسیار اهمیت دارد. این فرآیندی است که در آن حافظهی بلند مدت تثبیت و تقویت میشود. خواب نامناسب یا مقطعی میتواند به شکلدهی هر دو حافظهی عینی (رویدادها و تصاویر) و احساسی صدمه وارد کند.
در آخر، خواب برای بهتر شدن سوخت و ساز بدن بسیار ضروری است.
مطالعات نشان داده اند که اگر هرشب ۵/۵ ساعت بجای ۵/۸ ساعت هر شب بخوابید، در حالت عادی درصد کمی از انرژی که میسوزانید از چربیها گرفته میشود، درحالیکه در این حالت از کربوهیدراتها و پروتئینها گرفته میشود. این امر منجر به این میشود که مستعد دریافت چربی شده و ماهیچه از دست بدهید. علاوه بر این، خواب ناکافی یا غیرمعمولی ممکن است منجر به اختلال در سوخت و ساز و انسولین بدن شده و خطر ابتلا به بیماریهایی چون دیابت و بیماریهای قلبی را افزایش دهد.
همهی این صحبتها بیانگر این موضوع است که خواب بهتر برای سلامت جسمانی و ذهنی بسیار حیاتی است. پیش از آنکه این موضوع را بیشتر باز کنم، اجازه دهید چند ثانیهای مکث کنیم.
اگر از این مقاله در مورد خواب لذت میبرید، پس احتمالا دیگر نوشتههای من در مورد رفتار و عملکرد انسان هم برای شما مفید خواهد بود. هر از چند گاهی نکاتی در مورد خودسازی که برمبنای مطالب علمی و اثبات شده نوشته شدهاند را از طریق خبرنامهی ایمیلی بصورت رایگان منتشر خواهم کرد.
اگر مایل باشید، فقط اسم و آدرس ایمیل خود را وارد کرده و دکمهی “عضویت در خبرنامه” را فشار دهید.
[mailerlite_form form_id=3]