چطور تو شرایط سخت، دووم بیاریم و رشد کنیم
تصور کن هر روز صبح از خواب بیدار میشی و قبل از اینکه حتی چشمات کامل باز شه، یه نگرانی سنگین میاد سراغت.
اول صب نمیدونی چرا.. فقط میدونی که حالت خوب نیست.. گوشی رو برمیداری یه چرخ تو اینستا بزنی ۲۰ تا ریل ببینی و یخورده حالت بهتر شه. این وسط دو تا خبر عجیب هم میبینی و باز میری تو فکر…😵💫
هر دفعه که میری خرید، میبینی قیمتها دوباره بالا رفته. یه جورایی دیگه حتی نمیخوای قیمتها رو نگاه کنی، چون میدونی که از هفته قبل گرونتر شده.
روز میگذره، پیش میره و …
شبا که تو رختخواب دراز میکشی، ذهنت رو دور تند همه کارایی که باید انجام بدی، کتابایی که قرار بود بخونی دوره هایی که قرار بود ببینی جاهایی که پولت کم میاد و آیندهای که معلوم نیست چی برات داره… همه اینارو مرور میکنه.
از این فکر به اون فکر میپری، از این نگرانی به اون یکی.
نمیدونی قراره چی بشه آخر روز به کارایی که میکنی و شکل تکراری زندگیت نگا میکنی و از خودت میپرسی اصلا همه این کارا ارزشش رو داره یا نه؟
احساس میکنی تو یه دور باطل گیر افتادی که انگار هیچ پایانی براش نیست.
اما این فقط ظاهر ماجراست❗️
همینجا، تو دل این فشار و سردرگمی، میشه یه نقطه شروع پیدا کرد؛ یه راهی که ازش امید دوباره بگیریم و با استراتژیهای درست، نهتنها خودمون رو از این منجلاب بیرون بکشیم، بلکه با قدرت بیشتری هم به راهمون ادامه بدیم و دست عزیزامون و بقیه رو هم بگیریم.
رواقیا، بیشتر از ۲۰۰۰ سال پیش چیزایی تجربه کردن و در موردشون نوشتن که خیلی شبیه چیزاییه که ما امروز تجربه میکنیم!
اگه الان بودن و میتونستن برای شرایط پیچیدهای که توش هستیم توصیههایی بکنن، چی میگفتن؟!
۱. تمرکز کن روی چیزایی که تحت کنترل توئه و هر چیز دیگه رو رها کن.
خیلی وقتا خیلی از استرسها و اضطرابهای ما به چیزهایی ربط داره که از دستمون خارجه؛ مثل وضعیت اقتصادی، تصمیمات سیاسی، یا حتی رفتارهای بقیه آدمها. وقتی دائما روی چیزهایی که خارج از کنترل ما هستن تمرکز میکنیم، خودمون رو توی یه مارپیچ بیپایان از نگرانی و ناامیدی میاندازیم. اینجاست که رواقیگری با یه اصل طلایی به کمکمون میاد: تمرکزتو بذار روی چیزهایی که تحت کنترل توئه!
این دیدگاه نهتنها منطقیتره، بلکه سبک زندگی رواقی رو به یه راهکار عملی برای کم کردن اضطراب تبدیل میکنه. تصور کن با دونستن اینکه نمیتونی شرایط رو تغییر بدی، فقط انرژی و تمرکزت رو روی چیزهایی بذاری که واقعا میتونی عوضشون کنی؛ اینجوری از استرس غیرضروری دور میشی و به جای اون، حس کنترل بیشتری روی زندگی پیدا میکنی. این تمرین کمک میکنه از فشارهای بیرونی فاصله بگیری و آرامش بیشتری درون خودت پیدا کنی. و اینکه در عمل بتونی کار موثری بکنی و شرایطو عوض کنی!
راهکار عملی:
یه لیست از چیزهایی که کنترلشون رو داری و چیزهایی که دستت نیست رو بنویس. مثلا نمیتونی هزینههای بالا رو کنترل کنی، اما میتونی تصمیم بگیری که چطور بودجهت رو مدیریت کنی. یا نمیتونی بازار کار رو تغییر بدی، ولی میتونی مهارتهات رو ارتقا بدی. هر وقت دلت گرفت یا حس کردی که دیگه نمیتونی ادامه بدی، یه نگاه به اون لیست بنداز و دوباره تمرکزت رو روی چیزهایی بذار که کنترل داری.
۲. خرد کردن اهداف به قدمهای خیلی کوچیک
یکی از بزرگترین مشکلات اینه که وقتی هدفهامون رو خیلی بزرگ میچینیم، این اهداف به جای اینکه برامون انگیزهبخش باشن، ترسناک میشن. وقتی برای خودت هدفهای بلندمدت یا بزرگ تعیین میکنی، مثل «پسانداز چند میلیارد» یا «شروع کسب و کار جدید»، از همون اول ممکنه به نظرت خیلی دستنیافتنی و طاقتفرسا بیاد. در نتیجه، به جای اینکه اولین قدم رو برداری، احتمالا از ترس اینکه نتونی به مقصد برسی، کلا حرکت نمیکنی.
اینجا رواقیها یادآوری میکنن که حرکت با قدمهای کوچک، به مراتب مؤثرتر و سادهتره. ا
ین قدمهای کوچیک باعث میشه تا احساس پیشرفت کنی، بدون اینکه حس کنی بار سنگینی روی دوشته. این طرز فکر بهت اجازه میده که به جای انتظار برای یه موفقیت بزرگ، از مسیر هم لذت ببری و با آرامش بیشتر به اهدافت نزدیک بشی. پس به هدف فکر نکن، تمرکزت رو بذار روی قدم های کوچیکی که میتونی برداری!
راهکار عملی:
هدفت رو بنویس و بعد به قدمهای خیلی کوچیک تبدیل کن. مثلا اگه قصد داری بیشتر پسانداز کنی، به جای اینکه بگی «هر ماه باید ۲۰ درصد پسانداز کنم»، بگو «امروز فقط n تومان کنار میذارم». اگه این کارو مرتب تکرار کنی، بعد از یه مدت میبینی که به یه الگوی مثبت رسیدی، بدون اینکه استرس بزرگی رو تحمل کرده باشی! اگه بتونی هر ماه کمی طلا یا یه چیزی برای سرمایهگذاری بخری، بعد از یه مدت بدون اینکه متوجه بشی میبینی که پول خوبی پس انداز کردی! بدون اینکه تو زحمت بیوفتی.
۳. قبول کن که شکست و سختی، بخش طبیعی زندگیه
ویلیام اروین میگه یکی از اصلیترین چیزهایی که تو رواقیگری یاد میگیریم، پذیرش سختی و شکست هست. تو این مسیر، نه قراره همهچی همیشه خوب پیش بره و نه قراره ما بینقص باشیم❗️
این درک که «سختی هم بخشی از زندگیه» بهت کمک میکنه که تو لحظههایی که هیچی سر جاش نیست، آرومتر باشی و به ذهنت تسلط داشته باشی.
یکی از اساسیترین اصول رواقیگری اینه که زندگی همیشه خوب نیست و نباید هم باشه! تو ذهن ما شاید یه زندگی آرمانی باشه که هیچ شکستی وجود نداره، همهچیز طبق برنامه پیش میره، و هیچ مشکلی پیش نمیاد؛ اما واقعیت اینه که این فقط یه خیال پردازیه. 😑 اگه قبول کنیم که سختی، شکست و ناامیدی هم بخشی از زندگی هستن، در لحظات سخت راحتتر با اونها کنار میایم.
چرا این قبول کردن مهمه؟ چون باعث میشه از شکست نترسیم. به جای اینکه با هر شکست فکر کنیم پایان راهه، یا فکر کنیم که دیگه توانایی ادامه رو نداریم، میفهمیم که این اتفاقات طبیعی هستن و ما میتونیم از اونها درس بگیریم. وقتی بدونی که شکستها هم یه بخشی از مسیره، دیگه از مسیر نمیترسی و اعتماد به نفست هم بیشتر میشه.
راهکار عملی:
یه دفترچه بردار و تجربیات سخت یا شکستهات رو بنویس. ببین که چطور تو بعضی از اونها پیشرفت کردی یا چه درسهای جدیدی گرفتی. رواقیها به این میگن «انعطافپذیری» در برابر زندگی. یاد بگیر به جای فرار کردن از شکست، ازش درس بگیری.
۴. ارزشهات رو پیدا کن و به اونا پایبند بمون
وقتی دور و برمون بیثباته و شرایطی که توش زندگی میکنیم هر روز تغییر میکنه، داشتن یه مجموعه ارزشهای ثابت به ما کمک میکنه که گم نشیم. ارزشها، مثل یه نقشه راه هستن که حتی وقتی همهچیز در اطرافت عوض میشه، تو رو به مسیری که برات معنی داره هدایت میکنن. این ارزشها میتونن چیزهایی مثل صداقت، خانواده، آزادی یا هر چیزی باشن که برات اهمیت دارن.
حالا چرا این مهمه؟ چون وقتی بر اساس ارزشهات زندگی میکنی، حتی اگه بقیه شرایط آشفته باشه، تو یه حس رضایت و ثبات درونی پیدا میکنی. این رضایت درونی نهتنها باعث میشه خوشحالتر و آرومتر باشی، بلکه تو شرایط سخت هم میتونی به این باور برسی که به اصول و اعتقادات خودت وفادار موندی. این حس ثبات درونی کمک میکنه تا بیشتر به خودت اعتماد داشته باشی و به چیزی که واقعا براش تلاش میکنی پایبند بمونی. درواقع وقتی ارزشهات مشخصن، هر اتفاقی که میوفته یک شرایطیه که شما اون ارزشهات رو تقویت کنی. مثلا اگه داشتن دیسیپلین یا کنترل خشم یکی از ارزشهات باشه، شرایط سخت یه فرصتی میشه که بتونی دیسیپلین / کنترل خشم رو در عمل تمرین کنی! اینه که بهت قدرت میده.
راهکار عملی:
۵ تا ارزشهای اصلی که برات مهمه رو بنویس. این ارزشها رو جایی بذار که هر روز ببینی و هر تصمیمی که میگیری، به خودت بگی «آیا این تصمیم با ارزشهام همخوانی داره؟»
۵. لذتهای کوچک رو دست کم نگیر
خیلی وقتها فکر میکنیم که خوشحالی و انگیزه فقط از دستاوردهای بزرگ به دست میاد، اما واقعیت اینه که زندگی پر از لحظههای کوچیکیه که میتونن به اندازه کافی برامون لذتبخش باشن.
رواقیها معتقدن که اگه منتظر لحظههای بزرگ و خاص باشی تا احساس شادی و رضایت کنی، نصف زندگی رو از دست دادی! اونا به ما یاد میدن که لذتهای کوچیک رو درک کنیم و ازشون لذت ببریم.
چرا باید به لذتهای کوچیک اهمیت بدیم؟ چون این لحظات کوچیک، بخش زیادی از زندگیمون رو تشکیل میدن.
یه پیادهروی ساده، وقت گذروندن با یه دوست، خوندن چند صفحه از یه کتاب خوب – اینا چیزهایی هستن که میتونن حس بهتری بهت بدن. این لحظات کوچیک بهت کمک میکنن که زندگی رو با شادیهای کوچیک و مداوم پر کنی و تو شرایطی که اوضاع سخت و پیچیدهست، یه نوع پایداری روانی به دست بیاری. و بله، این حالت مسریه. یعنی عزیزات هم با دیدن حال خوب تو قوت قلب میگیرن و میتونن این پایداری رو در خودشون ایجاد کنن.
راهکار عملی:
سعی کن هر روز حداقل یه کار کوچیک و سادهای که دوست داری رو با حضور کامل انجام بدی، مثل خوندن چند صفحه کتاب، گوش کردن به موسیقی یا حتی یه پیادهروی کوتاه. انگار داری مدیتیشن میکنی و سوژهی مدیتیشنت این کاره (کتاب خوندن، قدم زدن، یا … . تمام وجودت رو بیار تو لحظه).
جمعبندی
اینجا فقط ۵ استراتژی خیلی ساده ولی موثر رواقی رو یاد گرفتیم که تو این شرایط میتونن کمکمون کنن. البته که یاد گرفتن اینا به تنهایی کافی نیست و باید در عمل تمرین بشن تا اون چیزی که میخواین رو بهتون بدن.
اگه وقت یا حوصله کتاب خوندن ندارین ولی میخواین بیشتر با این نگرش آشنا بشین، یه کتاب خیلی خوب نوشته شده که کافیه روزی فقط ۱ صفحه ازش بخونین.
برای یک سالتون هر روز یه چیز ارزشمندی دارین که یاد بگیرین!
اسم کتاب هست: «روزنگار رواقی گری» و رایان هالیدی این کتابو نوشته. سرچش کنین و از هر کتابفروشی ای که دوس داشتین میتونین تهیهش کنین.
امیدوارم حداقل یکی دو تا از این ایده ها رو حداقل چند روزی تست کنین و ببینین که چقدر براتون موثر واقع میشن و حالتون رو در عمل بهتر کنین!
دمتون گرم. 👋